Voorbeschouwing: wie steekt Nibali naar de kroon in Como?

Voorbeschouwing: wie steekt Nibali naar de kroon in Como?

7 oktober 2017 – Hoewel het WorldTour-seizoen nog doorloopt met de rondes van Turkije en Guangxi, blijft de Ronde van Lombardije de herfstkoers bij uitstek. De koers van de vallende bladeren. Het laatste Monument van het wielerseizoen kan voor sommigen een laatste kans zijn om een 'verloren seizoen' toch nog een beetje goed te maken, voor anderen opent het juist de mogelijkheid om een topjaar nog eens extra te bekronen.

Naar Como
De Ronde van Lombardije vertrekt dit jaar vanuit Bergamo en komt aan in Como. Afgelopen jaar - toen Esteban Chaves won in een sprint met Diego Rosa en Rigoberto Urán - was Como juist de startplaats en werd er gefinisht in Bergamo. Wat dat betreft geldt de editie van 2015 als beter vergelijkingsmateriaal, de doorsneden zijn nagenoeg gelijk aan elkaar. Twee jaar geleden was het Vincenzo Nibali die solo over de streep kwam, met een voorsprong van 21 seconden op Daniel Moreno.Zware finale
De finale rondom Como is, zoals altijd, zeer lastig. In de laatste 73 kilometer zijn er vier serieuze klimmen opgenomen, die de renners moeten overwinnen. De eerste is de Madonna del Ghisallo, een col van 8,5 kilometer met een stijgingspercentage van 6,2 procent. Hierin zit een heel stuk vals plat en zelfs een dikke kilometer afdaling, dus dat betekent automatisch dat de stijgingspercentages op sommige stukken hoog oplopen. Na een korte snelle afdaling wacht de Colma di Sormano. Deze is slechts twee kilometer lang, maar wel ontzettend stijl. Gemiddeld namelijk 15,8 procent.

Daarna volgt een lange afdaling en een stuk vlak, waarin er wat goed te maken valt. Tot op dik twintig kilometer van de meet de Civiglio opdoemt. Deze klim is 4,2 kilometer lang en loopt á 9,2 procent omhoog. Dit gebeurt redelijk gelijkmatig. Vervolgens is het tijd voor de laatste hindernis: de San Fermo della Battaglia. Dit 2,7 kilometer lange klimmetje (7,2 procent gemiddeld) is niet heel lastig, maar zal na 235 kilometer koers ongetwijfeld zwaar aanvoelen voor de meesten. Wie daar solo boven kan komen, heeft de winst voor het grijpen. Wat volgt is namelijk een korte afdaling, waarna je zo'n beetje onder de boog van de laatste kilometer op de vlakke weg in Como uitkomt.De favorieten
De man waar het meest naar gekeken wordt als het gaat om de winst, is Vincenzo Nibali. Niet alleen omdat de Italiaan hier twee jaar geleden zegevierde, maar ook vanwege de vorm die hij liet zien in de Giro dell'Emilia. Bahrein-Merida was daar heer en meester, waardoor zijn ploeggenoot Giovanni Visconti door een slimme tactische zet kon winnen en hij zelf tweede werd. Overigens kan Bahrein de zege goed gebruiken, van alle WorldTour-ploegen kon het dit seizoen namelijk het minste juichen. Slechts tien keer.

Cannondale-Drapac heeft na Bahrein de minste overwinningen in 2017 geboekt (dertien), maar heeft na Nibali misschien wel de grootste kanshebber in huis. Rigobert Urán lijkt na een pauze zijn benen uit de Tour de France weer te hebben gevonden. In Emilia was hij vorige week al derde en donderdag toonde hij zich de allersterkste in Milaan - Turijn. 


De titelverdediger ontbreekt dit jaar, Chaves brak in Emilia namelijk zijn schouderblad. Toch staan er naast Nibali nog een paar oud-winnaars aan het vertrek. Philippe Gilbert (2009 en 2010) en Daniel Martin (2014) worden uitgespeeld bij Quick-Step Floors, terwijl de 36-jarige Damiano Cunego (2004, 2007 en 2008) in de kleuren van Nippo - Vini Fantini rondrijdt.

Daarnaast moet er nog rekening gehouden worden met thuisrijder Fabio Aru, Thibaut Pinot, Adam Yates, Julien Alaphilippe en ook Nairo Quintana rijdt mee. Verder is er een heel sterk Sky-blok met Diego Rosa, Sergio Luis Henao, Michal Kwiatkowski, Gianni Moscon, Mikel Landa, Mikel Nieve en natuurlijk Wout Poels.

De Nederlanders
De beste landgenoot van de voorbije twee jaar is er zaterdag niet bij. Robert Gesink (elfde in 2015 en zevende in 2016) herstelt nog altijd van zijn rugwervelbreuk. Met Poels, Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Sam Oomen, Steven Kruijswijk en Tom-Jelte Slagter zijn er genoeg landgenoten die hopen in de finale een rol te kunnen spelen.

Bereikt een van hen het podium in Como, dan is het voor het eerst sinds 2004 dat het oranje vertegenwoordigd is op het ereschavot. Destijds werd Michael Boogerd tweede achter de dus nog altijd in het peloton aanwezige Cunego. Een Nederlandse in Lombardije zege dateert alweer van 1981, destijds was Hennie Kuiper de sterkste. Verder staat het rood-wit-blauw nog twee keer op de erelijst. Zowel in 1962 als 1963 was Jo de Roo de sterkste.

Live
De renners vertrekken zaterdagochtend om 10.30 uur in Bergamo. Voor wie niets wil missen: Wielerupdate.nl is er vanaf start tot finish (omstreeks 17.00 uur) bij met een liveblog. 

Door: Kasper Hermans


Chaves - vorig jaar nog winnaar in Bergamo - ontbreekt dit jaar.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 12 oktober 2017

  2. woensdag 11 oktober 2017

  3. dinsdag 10 oktober 2017

  4. maandag 9 oktober 2017

  5. zondag 8 oktober 2017

  6. zaterdag 7 oktober 2017